Gordi

Napisao: Branimir Lokner

Beogradski sastav Gordi imao je značajnu ulogu na nekadašnjoj EX -Yu sceni. Delovao je u periodu od 1977-e do 1984-e godine. Sastav kojeg je predvodio frontman, gitarista, autor i pevač Zlatko Manojlović imao je 2 faze karijere. Prva, kada je bend krenuo sa svojim viđenjem progressivne muzike, i iskorak ka pomenutoj formi mogao se čuti na prvom albumu naziva „Čovek“ ( ZKP RTV Ljubljana, 1978.). Druga dva albuma su bila više okrenuta klasičnijoj rock formi – „Gordi 2 (PGP RTB, 1979. ) i „Gordi 3“ (PGP RTB, 1981.).

No, pravi zaokret sastav pravi realizacijom sledeća dva albuma – „Pakleni trio“ (Jugoton, 1981.) i „Kraljica smrti“ (Jugoton, 1982.). Oba izdanja su bila okrenuta stilskoj varijanti heavy/power metala, koji je išao u korak sa nadolazećom strujom iz Britanije, koja je iznedrila NWOBHM ( New Wave Of British Heavy Metal ). Nisu imali baš afirmativno podržavanje tadašnje kritike, ali sledilo ih je  primereno fan sledbeništvo. Gordi u heavy verziji su delovali kao  moćan power trio, predvođen Zlatkom Manojlovićem. Ostali su upamćeni njihovi ubedljivi nastupi u ovoj sredini,  ali i prisustvo respektabilnog broja fanova, koji su u zvuku i poruci grupe našli puno toga intersantnog i zanimljivog. Važno je takođe istaći da su Gordi u svojoj heavy fazi stekli i ne malo fan sledbeništvo u dalekom Japanu i Latinskoj Americi.

 „Croatia Records“ je izdavač novog Gordi albuma, čiji je radni naziv „Fenix“, i na kojem će se naći 11 songova.  Prvi spot je već urađen naziva “ Imaš samo jedan život“, dok je drugi „Želim da se napijem“ u pripremi da bude pušten u etar i internet space. Zlatko planira održavanje što je većeg mogućeg broja koncerta, kao i relevantniju promociju albuma. Novi početak Gordija je tu. Budite spremni na neočekivane izazove, koje vam nude Zlatko i njegovi saradnici.

Gordi diskografija :

Gordi-covek

Čovek

1978 RTV Ljubljana

Gordi 2

1979 PGP RTB

Gordi-3

Gordi 3

1981 PGP RTB

Pakleni trio

1981 Jugoton..Rock Express Records

Kraljica smrti

1982 Jugoton..Rock Express Records

Gordi-fenix

Fenix

2024 Croatia Records